Last van rioolvliegjes?

Komt u soms een paar kleine grijze vliegjes tegen in de badkamer, het toilet of de keuken? Maakt u zich geen zorgen, deze vliegjes doen niet veel kwaad. Helemaal gewenst zijn deze rioolvliegjes echter ook niet. Rioolvliegjes, of ook wel motmuggen of latrinevliegjes genoemd zijn vliegjes van een paar millimeter groot die leven in riolen, putten en afvoeren. Omdat ze in aanraking komen met bacteriën kunnen ze, indien ze in grote getallen voorkomen, deze bacteriën verspreiden. Vooral in de buurt van voedsel kunnen de vliegjes schade aanrichten.

Oorzaken motmuggen

Waarom blijven motmuggen niet in het riool en hoe vinden ze hun weg naar uw badkamer? Motmuggen houden van rioollucht en organisch materiaal. Wanneer er een breuk in uw leidingen aanwezig is komt er rioollucht vrij en kunnen rioolvliegjes daar dus op afkomen. Ook verstoppingen in het riool, waarbij veel afvalmateriaal wordt opgehoopt, of lekkages trekken motmuggen aan. De aanwezigheid van motmuggen, oftewel rioolvliegjes, duidt dus vaak op een probleem met het riool of de afvoer.

Hulp bij rioolvliegjes bestrijden

Om rioolvliegjes effectief te bestrijden is het belangrijk dat de oorzaak opgespoord wordt. Het bestrijden van de vliegjes zelf is vaak niet voldoende om het probleem volledig te verhelpen. De vliegjes zullen terugkomen indien de kapotte leiding niet gerepareerd wordt of als de verstopping niet verholpen wordt. Bovendien planten latrinevliegjes zich erg snel voort. Wilt u snel van de vliegjes af, laat uw leidingen dan grondig aanpakken.